Вівторок

19.02.2019

21:50

zg_ostroh@ukr.net, або zg_ostroh@i.ua
тел. 036-54-2-26-04
+38-097-500-20-81, 095-87-95-277 або 093-840-10-72

Передплата на газету "Замкова гора" не закінчується ніколи! (для ознайомлення натисніть мишкою)

І овочі, і мед – свої!
Нещодавно в Острозькому психоневрологічному інтернаті проходив семінар-огляд сільського господарства для керівників аналогічних закладів області. Також у закладі щомісяця проводяться дні відкритих дверей (остання неділя місяця), де відвідувачі оглядають заклад. Поряд із загальною високою оцінкою його роботи, гості приємно вражені роботою місцевого підсобного господарства. Крім того, що воно забезпечує мешканців інтернату м’ясом, овочами, фруктами, медом, але й допомагає у лікуванні жінок, які живуть в інтернаті, сприяє їх соціальній адаптації.  

Психоневрологічний інтернат почав працювати в далекому 1944 році. В 50-х роках створили підсобне господарство. Кожний керівник закладу докладав чимало зусиль для його створення, зміцнення матеріальної бази, повноцінного функціонування у різні складні часи. Сьогоднішній директор Олександр Дмитрук, приділяє особливо велику увагу названого вище підрозділу.

Підсобне господарство інтернату впевнено можна порівняти із невеликим фермерським господарством. Воно працює цілий рік, потребує постійної уваги і турботи. Біля 10 років ним керує Галина Шевчук. Вона родом із Сарненського району. В Острог потрапила після закінчення Млинівського зооветеринарного технікуму. Спочатку працювала у Острозькій ветеринарній лікарні, потім на бойні місцевого райСТ, а біля 15 років тому влаштувалася ветлікарем в психоневрологічний інтернат. Коли звільнилася посада завідувача підсобним господарством, Галині Миколаївні, як висококласному спеціалісту, відповідальній людині запропонували роботу керівника.

– Найнапруженіша пора – це збір урожаю, весняні роботи на ділянках, – розповідає Галина Шевчук. – У той час на роботу приходжу в половині сьомої ранку, а повертаюсь додому після 24 години. Все вирощене необхідно дбайливо зберегти, подбати, щоб були нагодовані тварини, було необхідне все для робітників, які працюють у полі. Роботи дуже багато, господарство хоч і не дуже велике, але клопотів вистачає.

 Маючи у користуванні землю (33,6 гектара), підсобне господарство Острозького психоневрологічного інтернату обробляє її. Вирощують зернові – сіють 8 гектарів озимої пшениці, стільки ж ярого ячменю, 3 га вівса, 6 га зеленої маси; 3 гектари кормових буряків. У садку дбайливі руки вирощують фрукти. Частина вирощеного йде на корм худобі, інше у їдальню для приготування смачних страв підопічним інтернату. При обробці полів використовують власну пару коней, а гній, як якісне добриво, підживлює рослини. Тобто мають замкнутий сільськогосподарський цикл виробництва.

У підсобному господарстві утримують коней, корів, бичків, свиней. Ними опікуються доглядачі тварин (Віктор Жигало, Олександр Апонов) та свинарки (Наталя Стрілецька, Тетяна Каушнян), які годують мешканців ферми, готують для них їжу, прибирають у приміщеннях, вивозять гній, допомагають лікарю ветеринарної медицини Валерію Яцковичу (на знімку) підтримувати належний санітарний стан, оглядати і лікувати тварин, за потреби здійснюють необхідний ремонт у приміщеннях та дворі. Поряд із ними на фермі працюють мешканці інтернату, яким за станом здоров’я це дозволено під контролем інструктора з трудової терапії. Це не тільки допомога, але й ефективне лікування жінок, які страждають певними психічними розладами здоров’я. Спілкування із тваринами, нескладна робота покращує загальне самопочуття людей, піднімає їх настрій.

У господарстві є своя техніка, якою опікується механізатор Сергій Панасюк і тракторист Федір Ліпчик. Коли зернові дозрівають, жнивують власним комбайном «Вольво», інші працівники допомагають перевозити вирощене ближче до комори. Зерно на току сушать, сортують, важать і здають в комору на зберігання. Щороку заготовляють його біля 60 тонн.

Крім названого вище, у підсобному господарстві є невелика пасіка – більше 10 бджолосімей. Нею опікується професійний пасічник Надія Панчук. Тож для випічки і лікування використовують власний мед.

Корів у господарстві небагато – всього три. Звісно, вони не можуть повністю забезпечити інтернат приплодом та молочною продукцією. Бичків закуповують у населення. Наприклад минулого року ферму їх поповнило 15 для відгодівлі. Молоко, сметану, сир, кефір закуповують у підприємців разом з іншим, що не виробляють у себе – крупами, олією, яйцями, ковбасами та ін. Вирощене у власному господарстві, особливо м’ясо і сало, суттєво здешевлює харчування мешканців інтернату. А ще це і робота для мешканців Острога і Межиріча.

Вирощувати овочі (картоплю, моркву, буряки, капусту, кабачки, огірки, петрушку та ін.) допомагають підсобному господарству всі працівники психоневрологічного інтернату. За кожним із них закріплена невеличка ділянка, яку у вільний від роботи час обробляють. Все дбайливо вирощене поступає на стіл підопічних. Як правило, на овочевому полі підопічні інтернату не працюють.

Власне підсобне господарств не тільки повністю забезпечує мешканців інтернату м’ясом та салом, фруктами, більшою часткою овочами, але й інколи вирощене власними руками продають, для придбання якісного насіння, запасних частин для техніки, пального.

Завідувач підсобним господарством Галина Шевчук каже, що мешканці інтернату харчуються 4 рази в день. Увечері обов’язково отримують молочні продукти. Велику частку необхідного раціону дає очолюване нею підсобне господарство. У її мові відчувалася турбота про господарство, вболівання за справу. Саме на таких людях, великих ентузіастах і тримається сьогодні в країні підприємства, установи та організації.

Іван ГЛУШМАН
№5 від 2 лютого 2013 р. Категория: Пенсії, соціальний захист і охорона праці | Просмотров: 329 | Добавил: Zamkova | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]