Вівторок

19.02.2019

21:42

zg_ostroh@ukr.net, або zg_ostroh@i.ua
тел. 036-54-2-26-04
+38-097-500-20-81, 095-87-95-277 або 093-840-10-72

Передплата на газету "Замкова гора" не закінчується ніколи! (для ознайомлення натисніть мишкою)

Обережно – лептоспіроз!
Останнім часом в Україні почастішали випадки небезпечної інфекційної хвороби – лептоспірозу. У 2010 році в порівнянні з 2009 роком захворюваність збільшилась на 43,6%, смертність від цієї хвороби у 2010 році становила 0,1 на 100 тис. населення (48 осіб).


Захворюваність у 2010 році реєструвалась як серед мешканців села – 57,1%, так і міст – 42,9%. Частіше хворіли чоловіки – 80,9%, ніж жінки – 19,1%. Як і в попередні роки, переважно хворіли особи найбільш працездатної вікової групи 30-60 років (76,8%). В Острозькому районі в 2011 році зареєстровано 2 випадки захворювання, а в 2010 році – 3 випадки.

Лептоспіроз, який називають ще водною лихоманкою – це гостре інфекційне захворювання, що викликається лептоспірами – мікроорганізмами, які є досить стійкими у зовнішньому середовищі. Цей збудник дуже довго (більше 270 днів) виживає у вологому середовищі (ґрунт, тирса), переносить тривале заморожування. Лептоспіри швидко гинуть при нагріванні: при температурі 50-60 градусів протягом 25-30 хвилин, а при кип’ятінні – миттєво. Чутливі лептоспіри і до дезінфікуючих засобів та прямого сонячного проміння.

Збудник цього захворювання постійно знаходиться у природних умовах, де хворіють тварини. Хворіти лептоспірозом або бути носіями збудника можуть дикі тварини (польові миші, нутрії, їжаки), свійські тварини (велика та дрібна рогата худоба, свині, собаки), хатні гризуни – миші та щурі.

Зараження людей може відбуватися різними шляхами: фекально-оральним – коли збудник потрапляє в організм разом із зараженими харчовими продуктами чи водою; контактним – коли лептоспіри проникають через пошкоджену шкіру або слизові оболонки; аспіраційним – при вдиханні часточок пилу, які містять в собі збудника.

Зараження людей в природних вогнищах відбувається під час сільськогосподарських робіт (покоси на вологих луках, роботи з зерном і сіном), під час полювання, риболовлі – при вживанні води з відкритих водоймищ для пиття, приготуванні їжі. Можливе зараження і під час купання у відкритих водоймищах.

Зараження лептоспірозом може відбуватися також при вживанні в їжу продуктів, забруднених сечею чи виділеннями хатніх гризунів. Такими продуктами найчастіше бувають овочі та фрукти, закладені на зимове зберігання, а також хліб.

Клініка лептоспірозу дуже різноманітна: інкубаційний період (час від зараження до перших проявів хвороби) складає від 2-ох днів до 4-ох тижнів, в середньому 7-14 днів. Захворювання починається гостро, з підвищенням температури до 38-39 градусів, ознобу. Спостерігаються болі в м’язах, особливо в ногах та головний біль. Характерними ознаками є почервоніння та одутливість обличчя, почервоніння очей, значне зменшення виділення сечі. Пізніше може з’явитись висипка, жовтяниця, збільшення печінки та селезінки, ураження серця, легенів, нирок. Ця тяжка хвороба закінчується смертю хворого в 1-3% випадків, а під час спалахів летальність досягає 30-35%. Лікування проводиться тривалими курсами антибіотиків, а успіх лікування залежить від якомога раннього призначення відповідної терапії.

Заходи профілактики лептоспірозу такі ж як при кишкових інфекціях, джерелом збудника яких є тварини:

– суворо дотримуватись правил особистої гігієни під час догляду за свійськими тваринами (мити руки, виділити окремий одяг);

– всі пошкодження шкіри обробляти розчином йоду;

– дотримуватись правил водопою тварин, не купатися в місцях, які використовуються для водопою великої рогатої худоби;

– при роботі чи відпочинку на природі оберігати харчові продукти від гризунів, не пити воду з відкритих водоймищ;

– при роботі у вологих місцях (луки, лісові вирубки) взувати закрите взуття, ретельно закривати рукавичками чи пластиром всі подряпини, рани;

– не пити молоко, придбане на ринку, некип’яченим.

Дуже важливо проводити заходи про боротьбі з гризунами: місця, де зберігаються харчові продукти і вода, а також приміщення для утримання домашніх тварин робити непроникними для гризунів; використовувати засоби механічного і хімічного знищення гризунів.

Любов ЮРЧУК, лікар-бактеріолог Острозької райсанепідстанції

Просмотров: 325 | Добавил: Zamkova | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]