Понеділок

20.05.2019

05:46

zg_ostroh@ukr.net, або zg_ostroh@i.ua
тел. 036-54-2-26-04
+38-097-500-20-81, 095-87-95-277 або 093-840-10-72

Передплата на газету "Замкова гора" не закінчується ніколи! (для ознайомлення натисніть мишкою)

Десятка корисних продуктів осені
Чи знаєте ви, які овочі та фрукти найкраще допомагають організму адаптуватись до змін погоди, сірих днів і наближення зими? Як ми почуватимемось у цю пору року: чи будемо пчихати-кашляти і ходити з червоними очима і носами, чи насолоджуватимемось осінніми туманами, бігаючи вранці на стадіоні, а у морозний день катаючись на лижах – залежить від нас самих.


Яблука
Завдяки вмісту флавоноїдів, що є одним із найпотужніших антиоксидантів, які захищають клітини від руйнівного впливу вільних радикалів, яблука мають сильні протизапальні властивості, допомагають боротися із загальними інфекціями та алергіями. Дослідження дев’яти тисяч здорових людей довели, що вживання лише одного яблука на день суттєво знижує ризик виникнення інсульту – гострого порушення мозкового кровообігу.

Одне свіже осіннє яблуко приносить організму більшу користь, ніж ковтання аптечних вітамінів. 100 грамів яблук мають ефект, рівноцінний 1500 мг таблетованого вітаміну С, але при цьому важливо їсти яблука зі шкіркою, оскільки саме в ній міститься більше за все флавоноїдів.

Які ж яблука найкорисніші? Тут відповідь однозначна: безумовно ті, які ростуть на вашій дачі, а не «глянцеві», які пройшли хімічну обробку та тривале зберігання.


Журавлина
Це смачні, соковиті і дуже корисні плоди, широко доступні в осінній сезон. Ягода містить мало калорій, але багато антоціанів – різновиду антиоксидантів, що захищають клітини серцево-судинної системи від ушкоджень молекулами вільних радикалів. Журавлина має сильні протизапальні властивості і ефективна у профілактиці та лікуванні захворювань ясен, виразок у ротовій порожнині, інфекцій сечових шляхів і багатьох форм раку.

Виявилось, що свіжий сік журавлини попереджує інфекції сечового міхура, не даючи бактеріям затримуватись на його стінках. Щоденна порція журавлинового соку (мінімум півсклянки, розбавленого водою) допоможе організму протистояти хвороботворним вірусам, бактеріям, підвищить імунітет. Ягоди зберігають свої властивості у свіжому, замороженому та сушеному вигляді.


Гарбуз
Безсумнівно є ще одним важливим овочем осені, тому що він наповнений природними антиоксидантами, якими є бета-каротин, вітаміни С, Є та фолієва кислота. Вітамін Д, яким багатий цей овоч, сприяє розвитку дітей, підвищує їхню активність. Ніжна клітковина гарбуза легко засвоюється організмом, тому страви із гарбуза потрібно вживати всім, незалежно від віку і стану здоров’я. Свіже гарбузове насіння є багатим джерелом цинку і омега-3 жирних кислот.

Вітряне холодне повітря осінньої погоди висушує шкіру, на ній можуть з’явитися мікротріщинки і почервоніння. Доповнення раціону стравами із гарбуза у сирому (соки, салати), вареному, запеченому вигляді збереже шкіру зволоженою, пружною і вільною від інфекцій.


Часник
Це природні ліки. Завдяки вмісту алліцину, хімічної речовини, яка ефективно знищує віруси, грибки і бактерії, вживання часнику може знизити рівень холестерину ліпопротеїдів низької щільності у крові (так званого «поганого» холестерину) і запобігти онкологічним захворюванням.

Алліцин при проникненні у кровоносні судини стимулює утворення газу сірководню, який активізує кровообіг, що дозволяє краще доставити кисень до всіх органів, та знижує навантаження на серце. Скільки часнику можна вживати на день? Не більше 2-4 маленьких зубців, якщо у сирому вигляді, і більше, якщо часник пройшов теплову кулінарну обробку.


Імбир
Цей корінець зберігає тепло в організмі, що робить його ідеальним для використання у холодну пору року. Він може зцілити від кашлю, застуди горла і носа, заспокоїти шлунок та надати допомогу, якщо є проблеми із травленням, нудота і творить дива, лікуючи застарілі алергії.

Згідно з останніми дослідженнями, імбир є природним протизапальним чинником і добре впливає при болях у м’язах після тренувань. Якщо ви регулярно вживаєте імбир, то імовірність застудитися чи захворіти на грип, навіть під час епідемії, невелика.


Пастернак
Трохи підзабутий коренеплід із сімейства морквяних. Цей білий корінець є джерелом якісних харчових волокон, вітаміну С, заліза і кальцію.

Ви можете їсти пастернак сирим, він має солодкий і ніжний смак, або готувати його у парі із різними овочами.

Пастернак корисніший від інших овочів, оскільки не лише покращує роботу травної системи, але видаляє токсини та очищає організм. У період похолодань та при загрозі ГРВІ напій із пастернака захистить вас: 1 столову ложку подрібненого свіжого кореню залийте склянкою окропу і потримайте на водяній бані 20 хвилин. Коли охолоне, додайте настій чи сироп шипшини і приймайте по півсклянки вранці та ввечері.


Листова капуста сорту «Кале»
Цей вид капусти має мереживно-кучеряві темно зелені листки і доступний, в основному, в осінній сезон.

Кале підвищує імунітет, очищає легені, знижує алергії та інфекції. Особливо корисний цей овоч при інфекціях шлунку і печінки.

Кале багатий залізом, бета-каротином, кальцієм, калієм та вітаміном С, і повинен включатися у список «осінніх» продуктів. Краще вживати сирим, у вигляді салатів.


Осіння картопля
Крім того, що картопля широко доступна восени і в цей сезон має свіжий смак, вона також є сховищем корисних для здоров’я речовин.

Цей смачний овоч містить велику кількість бета-каротину (вітаміну А) і вітаміну С, тому ви можете легко запобігти застуді та іншим інфекціям. Харчові волокна картоплі сприяють здоров’ю шлунково-кишкового тракту.


Кориця
Корицю вживають для оновлення енергії і життєвої сили. Особливо корисна кориця для людей, у яких часто мерзнуть ноги.

Коричним порошком можна посипати салати і гарніри, змішувати його із соками або пити з чаєм. Щоденний прийом однієї чайної ложки меду із додаванням кориці зранку та в обід підвищує захисні сили організму.


Перець
Додавання перцю в їжу покращує травлення, зменшує метеоризм, лікує шлунково-кишкові розлади, вбиває бактерії і віруси, підсилює приплив крові до грудей, лікує від кашлю та застуди.

Перець багатий на антиоксиданти.

Оксана СКИТАЛІНСЬКА
Просмотров: 502 | Добавил: Zamkova | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]