Вівторок

23.04.2019

21:00

zg_ostroh@ukr.net, або zg_ostroh@i.ua
тел. 036-54-2-26-04
+38-097-500-20-81, 095-87-95-277 або 093-840-10-72

Передплата на газету "Замкова гора" не закінчується ніколи! (для ознайомлення натисніть мишкою)

Християнська сторінка "Ковчег"
Снопик духовних порад

За гроші можна купити:

Ліжко, але не сон;
Знання, але не розум;
Їжу, але не апетит;
Прикраси, але не красу;
Ліки, але не здоров’я;
Слуг, але не друзів;
Реліквію, але не спасіння;
Розп’яття, але не Спасителя.
За гроші ніколи не купиш:
Любові, хоча б навіть купив світ;
Прихильності, хоча б навіть купив владу;
Безпеки, хоча б навіть купив становище;
Надію, хоча б навіть купив обітницю;
Неба, хоча б навіть купив церкву;
Справедливості, хоча б навіть купив суддю.


Запам’ятай!
Крик – народжує грубість;
Обман – народжує недовір’я;
Непрощення – народжує озлобленість;
Посмішка – розтоплює лід;
Покаяння – пом’якшує покарання;
Прощення – приносить полегшення;
Відкритість – викликає довіру;
Турбота – наповнює життя змістом;
Посієш бажання – пожнеш вчинок;
Посієш вчинок – пожнеш звичку;
Посієш звичку – пожнеш характер;
Посієш характер – пожнеш долю.


Снилось мені... Ніби йшов я з Господом берегом моря. У небі, немов на екрані, я побачив моє минуле життя – день за днем… На піску двома рядами відбивалися сліди – мої і Божі. Але у найважчі дні мого життя один слід десь губився. Вражений, я запитав у Господа:­

– Боже, коли я вирішив іти за Тобою, Ти пообіцяв, що завжди будеш поруч, що ніколи не покинеш мене. То ж чому у скруті я залишився сам?...

– Я люблю тебе, сину, – відповів Господь, – я завжди з тобою. Я з тобою і радів, і плакав. А в час випробувань і страждань, коли ти був зовсім безсилий, я ніс тебе на своїх руках..


Будь-ласка, прислухайтесь і запам’ятайте!
– Слідкуйте за своєю мовою. Завжди говоріть менше, ніж думаєте. Виробляйте в собі звичку розмовляти м’яким спокійним голосом. Те, як ви спілкуєтесь, дає більший ефект, ніж те, що ви говорите.

– Намагайтесь уникати спілкування з людьми похмурими, песимістичними, злими, що не задоволені всім. Якщо такої можливості немає (коли від спілкування нікуди не дінешся), то слід вивести співрозмовників на хвилю емоційно-позитивного спілкування – радісним повідомленням, жартом і гумором. Не пропускайте жодної можливості підбадьорити чи сказати приємне про когось.

– Будьте завжди у гарному настрої. «Навчіться любити дощ, коли він йде, темряву і спеку, коли вони є». Не бурчіть і не скаржтеся, коли так просто й легко радіти. Коли Бог, вибираючи погоду, посилає дощ, вважайте, що вибрали дощ ви. «Коли ви здорові і щасливі, погода не турбує вас. Ваш настрій не підпорядкований барометру. Ви самі світитесь з середини». (П.С.Брегг). – «Ніколи ні до кого і ні до чого не ставте претензій: ні до долі, ні до Бога, ні до минулого, ні до людей». (С.І.Лазарєв).

– Нехай у вашому серці лунає пісня. Свою печаль, розчарування, скорботу зачиніть у своєму серці. Обличчя ваше нехай сяє посмішкою. Радійте, коли чуєте чудові розповіді і вчіться переказувати їх. Відзначайте в собі і інших достойність, гарні думки і вчинки, не бійтесь говорити компліментів, приязно підкреслюючи своє позитивне ставлення до інших і до себе. – Ніколи не принижуйте ні себе (наодинці і при людях), ні дітей зайвою критикою, дріб’язковими причіпками.

– Думайте раніше, ніж дати обіцянку, аби опісля її не порушувати. Дотримуйте свого слова за будь-яких обставин.

– Будьте чуйними до почуттів інших.

– Негідно насміхатися і розповсюджувати плітки. Вони можуть повернутися на вас, коли найменше очікуєте. Хоча, не заперечуйте, що кажуть про вас інші. Своїм життям покажіть, що це помилка.

– Не хваліть себе, але хваліть інших. Нехай вас похвалить хтось інший. Візьміть за правило гарно відгукуватись про людей.

– Нехай ваш розум лишається відкритим під час дебатів. Ставте запитання, але не сперечайтесь.

– Всі справи намагаймося робити із задоволенням і насолодою. Цікавтеся іншими, їх працею, їх сім’єю та самопочуттям. Завжди радійте з тими, хто сміється, і сумуйте з тими, хто плаче. Дійте так, аби люди, з якими ви спілкуєтесь, відчули, що вони потрібні і шановані. Вислухайте те, що вони хочуть сказати.

– Служіть Богу і людям, поки є сили, здоров’я, життя. Не живіть за принципом: лише коли тривога, тоді до Бога. Ви всього-на-всього людина – і під небом мало що можете. Тому шукайте сили і підтримку від Бога, а не від світу.

– Бог ніколи вас не залишить, як це буває з нами, людьми.

– Зло, спричинене вам, пишіть на воді; добро, зроблене вам, пишіть на серці й дякуйте всім за найменше добре діло. Дякуйте не язиком, а серцем.

– Дякуйте Богу за все: біль, радість, скорботу і милість.

– Якщо хочете принести жертву Богу, просто поможіть бідному, слабому і не спричинюйте зла нікому.

– Навчіть серце прощати ворогам. Це перемога добра над злом. Це значить: викупати серце у живих водах цілющої любові.

– Моліться з вірою, бо лише так одержите, що просите. Бог не чує молитви людини, яка приходить до нього з руками, забрудненими кров’ю інших. І той, хто таїть заздрісні думки і не любить своїх братів, може вічно молитися Богу. Але Бог не може зробити більше людям, ніж вони зробили для інших ­людей.

– Не прагніть мати занадто багато прав.

– Вчіться, працюйте, будьте терплячими, залишайтеся спокійними і отримайте свою нагороду.

kyrios.org.ua



Духовність починаеться з утроби

Впливати на духовність наших дітей ми повинні ще до їхнього народження. Це відбувається через наше поглиблене релігійне та церковне життя. На одному з сайтів я звернув увагу на допис мами, який мені дуже сподобався: «А ми молитися починаємо з животика… Вже зараз я вчу синочка, який має народитись, дитячої молитви "Ангеле Хоронителю мій…” І кожного разу, коли ми помолимося разом, він мені відстукує! Я знаю, що він чує!»

Щоденна молитва (спільна – обох подругів та особиста – тата і мами) за щасливе народження нашої дитинки, часта участь у Святих Тайнах (Сповіді та Євхаристії), активна участь у Божественній Літургії в неділі й свята, практика діл милосердя для душ і тіл наших ближніх (відвідати хворого, нагодувати голодного, потішити сумного…) – усі ці речі мають великий вплив на духовний світ ще ненародженої дитинки.

Звичайно, що цими «вступними» діями обмежитись не можемо. Наша спільна молитва біля ліжечка дитини, яка ще сама не вміє розмовляти, плавно переростає у спільну молитву з дитиною – спочатку найпростішу, наприклад, до Ангела Хоронителя, чи якісь інші «дитячі» молитви, а пізніше – у традиційні щоденні молитви (можна з додаванням особистих прохань кожного).

Від самого народження дитя спостерігає за тим, що роблять батьки, а вже десь після року намагається їх наслідувати. Тому інколи мало лише вчити дитину молитися, треба власним прикладом показувати, як це практикувати.

У ранньому віці дитина дуже швидко і багато вчиться. Десь за 1-2 роки вона вчиться мови, якою спілкуються її батьки (мало хто з дорослих може похвалитися здатністю вивчити незнану мову за такий короткий час), швидко вчиться ходити. Тому вже від самого народження приклад батьків, які моляться, ходять до церкви, виявляють свою любов одне до одного, чинять діла милосердя, стає наочним посібником для їхніх дітей, котрі намагаються у всьому наслідувати тата й маму.

Як навчити дітей релігійних практик? Самого лише наказу, чи, ще більше, примусу, не достатньо. Усі прохання належить супроводжувати поясненнями (мабуть, для того, щоб пояснити, треба спочатку самому переосмислити).

Можна, наприклад, заохочувати дитину не дивитися в піст телевізор. Але не просто заради того, щоб навчитися від нього утримуватися, а, можливо, щоб в цей час разом з батьками читати Святе Письмо, або якусь іншу цікаву книжку. Можна не купувати чогось у піст, але теж не задля самої ідеї аскетичної вправи, а щоб на заощаджені кошти придбати іграшки в сиротинець, або просто кожен раз, коли хочеться на вулиці купити собі «снікерс», натомість купити пиріжок голодному, який сидить на вулиці з простягнутою рукою…

Дітям подобається бачити те, що відбувається. Чимало батьків з малими дітьми стараються на Літургії втекти від допитливих очей або «надокучливих» бабусь. Отож ховаються у найзатишніший куток храму, виходять надвір, або взагалі не йдуть до церкви. Звісно, в тім немає нічого поганого, якщо це ваш власний вибір, але наполягати на цьому не потрібно в жодному разі. Я думаю, що діти поводяться чемніше, коли вони перебувають в оточенні дорослих, а не зосереджені разом в одному місці. Спереду вони можуть краще бачити, тож їхню увагу своєю поведінкою не відволікають інші діти. Увагу деяких дітей потрібно час від часу чимсь привертати, особливо під час проповіді. Я знаю таких батьків, які тоді, коли їхні діти були малі, брали з собою до церкви теку з заняттями для дітей. Олівці, папір, книжка і т.п. ставали у пригоді. Заохотьте дитину намалювати щось з того, що вона побачила в церкві, чи почула під час виголошення проповіді, або читання зі Святого Письма.

о. Богдан КАЛАТИН




Правила боротьби невидимої

* ОГОРОДИСЯ СМИРЕННЯМ, САМОЗРЕЧЕННЯМ І ЛЮБОВ’Ю – і ти зрозумієш, що то є БОЖИЙ ЗАХИСТ, щит віри, який відбиває усі ЗОВНІШНІ стріли лукавого.

* ПІДПЕРЕЖИСЯ ТЕРПІННЯМ, ЗОДЯГНИ ЗБРОЮ ПОКАЯННЯ, САМОЗРЕЧЕННЯ ТА НАДІЇ – і не страшні тобі будуть ВНУТРІШНІ вороги.

* Постійно твори у серці своїм молитву – ТРИМАЙ УВАГУ НА БОЖОМУ (ПАМ’ЯТЬ БОЖА). Під час же нападів бісівських – зовнішніх або внутрішніх – ПОСИЛЬ НАПРУЖЕНІСТЬ ЦІЄЇ МОЛИТВИ (найліпше – Ісусової: "Господи, Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене!”, або, принаймні, короткої: "Господи, помилуй!”), І ТАК СТІЙ ДО КІНЦЯ...

* Найкоротша молитва покаяння, самозречення та смирення: "Боже, ПРОСТИ МЕНЕ! Боже, ВЕДИ МЕНЕ! Слава Тобі, Боже наш, СЛАВА ТОБІ!..”

* Завжди будь стриманим у СЛОВІ, у РУХАХ, у ЇЖІ, і являтимеш собою достойного воїна Господа нашого Ісуса Христа.

* Бог – ПРОСТИЙ, і шлях до Нього – ПРОСТИЙ: ЗРЕЧИСЬ СЕБЕ ПОВНІСТЮ, СМИРИСЯ АЖ ДО СМЕРТІ – ОСЬ І УВЕСЬ ШЛЯХ.

* Найперше потрудися здолати духів злоби піднебесних СЛАСТОЛЮБСТВА, СРІБРОЛЮБСТВА та СЛАВОЛЮБСТВА. А після них не страшні тобі будуть й усі інші.

* Із двох зол обирай менше, а з двох добр – більше (правдиве добро ДУХОВНОЇ НАСОЛОДИ).

* Тримай совість свою завжди чистою! Це – запорука перемоги.

* Та найголовніше – щоб не сталося, НІКОЛИ НЕ ВПАДАТИ У ВІДЧАЙ! Упав – одразу ПОКАЙСЯ: "ГОСПОДИ, ПРОСТИ!”, – і знову піднімайся. У цьому полягає мужність воїна Христового.

* Не впадай у розпач і через пошкодження від минулих гріхів. Це твоя ПЛАТА ЗА ДОСВІД! Без досвіду ж – чи зможеш послужитися ближньому?

* Умилостивлююча жертва Богові – щира молитва ПОКАЯННЯ, САМОЗРЕЧЕННЯ ТА СМИРЕННЯ. За неї дає Господь благодать УТІШАННЯ В СКОРБОТАХ, ОЧИЩЕННЯ ТА БЛАГОСЛОВЕННЯ НАШОГО ЖИТТЯ.

vedmedenko.org.ua




Молитва за земні й духовні блага для дітей

Господи Ісусе Христе, Сину Божий, заради молитов Пречистої Твоєї Матері, вислухай мене, недостойну рабу (ім’я). Господи, в милостивій владі Твоїй діти мої, раби Твої (імена). Помилуй і спаси їх, імені Твого ради, прости їм усі прогрішення вільні й невільні, скоєні супроти Тебе; настанови їх на істинний шлях Твоїх заповідей і розум їхній просвіти світлом Христовим задля спасіння душі та зцілення тіла.

Господи, благослови їх удома, в школі, у дорозі та в усякому місці Твоїх володінь, оберігай їх під Своїм покровом від кулі, ножа, отрути, вогню, потопу, смертельної недуги та марної смерті. Захисти їх від усіх видимих і невидимих ворогів та від численних хвороб, бід і нещасть, очисти їх від усякої скверни (алкоголю, тютюну, наркотиків) і полегши їхні духовні страждання й скорботи.
Господи, даруй їм на довгі роки життя благодать Твого­ Духа Святого, здоров’я, чеснотність. Примнож і скріпи, Господи, їхні розумові здібності й тілесні сили, даровані їм Тобою, дай Своє благословення на благочестиве і, якщо Ти цього забажаєш, сімейне життя й народження дітей у законному шлюбі. Господи! Даруй мені, недостойній і грішній рабі Твоїй (ім’я), батьківське благословення на дітей моїх і рабів Твоїх у цей час ранку, дня чи ночі, Імені Твого ради, бо ж Царство Твоє вічне, всесильне і всемогутнє. Амінь.


Просмотров: 1680 | Добавил: Zamkova | Рейтинг: 1.7/3
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]