П'ятниця

19.04.2019

09:20

zg_ostroh@ukr.net, або zg_ostroh@i.ua
тел. 036-54-2-26-04
+38-097-500-20-81, 095-87-95-277 або 093-840-10-72

Передплата на газету "Замкова гора" не закінчується ніколи! (для ознайомлення натисніть мишкою)

Працювати на кухні не мріяла
У професії журналіста не часто таке трапляється. Плануючи цей номер газети, як зазвичай, звернувся до календаря професійних свят. Серед них виявилось і те, що винесене у рубрику до цього матеріалу. Звісно, було б добре підготувати статтю про представника цієї професії. Хотілося знайти досвідченого працівника. Аж тут до редакції звернулися наші читачі і подали подяку Ларисі Хазієвій. Тож залишилось тільки домовитись про зустріч…  

Ларису Миколаївну довелось довго вмовляти. Зрештою, вислухавши мої аргументи, хоч і не дуже охоче, але погодилась. Сьогодні вона працює шеф-поваром ресторану «Рікос». Закінчивши Єнакіївський торговий технікум у 1988 році, їй вдалося повернутися до Острога, хоч направляли молодого спеціаліста на роботу аж в Красноярський край, в Росію. Свою трудову діяльність розпочала в райспоживспілці у відділі громадського харчування, де працювала у їдальнях міста. Коли потужне за часів СРСР підприємство міста занепало і відбулось скорочення працівників на початку цього століття, Лариса Хазієва влаштувалась кухарем у Острозьке ПТУ. Потім трудилася на посаді завідувача їдальнею дитячого оздоровчого табору «Корчагінець». А останні п’ять років героїня моєї розповіді працює в одному з найбільших закладів громадського харчування нашого міста.

Вона – корінна острожанка. Навчалася у Острозькій СШ №1. Школяркою планувала стати лікарем. Разом з подругою вступали до Запорізького медінституту. Недобрали необхідних балів. Тоді Лариса Романюк пригадала, що ще у школі до них приїжджали майстри і викладачі з Єнакієво і запрошували на навчання до торгового технікуму. Розповідаючи про нього, роздали агітаційні матеріали. Тоді у дівчини були інші плани, але невеличкий буклетик з адресою зберегла. Результати вступних іспитів неабияк засмутили дівчину, і вона вирішила подати документи до торгового технікуму на відділ «Кухар-кондитер». Тоді все вийшло спонтанно, але жінка сьогодні вдячна долі, що вона допомогла їй обрати професію до душі.

Нині Лариса Миколаївна пригадує, що спочатку навчатися було трохи важко. На відміну від інших її тодішніх колежанок, навиків роботи на кухні вона не мала. Вдома завжди дуже смачно їжу готувала мама. Дівчина інколи займалась «самодіяльністю» – пекла торти, печиво. Це в неї добре виходило, за що і отримувала високі оцінки рідних. А ось готувати страви доводилось вкрай рідко. Але, як кажуть, праця і труд – все перетруть. Юна острожанка добре навчалася і закінчила технікум із «червоним» дипломом. Полюбила свою професію. За 28 років жодного разу не міняла її – досягла хороших результатів, про що свідчать подяки споживачів.

Розповідаючи про свою професію, Лариса Миколаївна каже, що робота на різних посадах і місцях у громадському харчуванні має свою специфіку. У їдальнях міста вона своя. Трохи інша – в училищі. Дуже важкою і відповідальною була посада завідувача їдальнею у дитячому оздоровчому таборі. Там доводилось днювати і ночувати, дбаючи, щоб діти смачно харчувалися, не було допущено порушень технології учнями училища (практикантами, які проходили навчальну практику під керівництвом досвідчених майстрів), які б вплинули на їх самопочуття і здоров’я. У ресторані своя специфіка. Там люди спочатку споживають їжу «очима». Тобто вона, перш за все, має бути гарно оформлена. А про смакові якості і говорити не доводиться. Все має бути на найвищому рівні.

– Хочу наголосити на тому, що жодний повар, кухар не буде успішним у своїй роботі без надійних помічників, колег, з якими працює в одній команді, – розповідає Лариса Хазієва. – Я дуже вдячна своїй першій помічниці, по суті – правій руці, Віті Шевчук, яка, хоч і мало часу працює в громадському харчуванні, але має неабиякі здібності і відчуття того, як готувати різноманітні страви. Коли вона доводить їх до смаку, я можу бути впевнена, що все буде на високому рівні. Відмінно також працюють Світлана Ступаченко, Аліна Герчук, Юлія Поворознюк, Ольга Підгородецька. Вважаю, що мені неабияк пощастило, що доля звела працювати з ними. Напередодні нашого професійного свята хочу привітати всіх колег, працівників харчової промисловості, наших клієнтів зі святом. Бажаю вам здоров’я, злагоди у сім’ях і на роботі, достатку, взаєморозуміння.

Іван МОЧЕРНЯК



Подяка

Нещодавно ми відзначали свої дні народження, ювілеї в ресторані «Рікос». Хочемо висловити щиру подяку колективу цього закладу. Перш за все – повару Ларисі Миколаївні Хазієвій, помічникам Олі, Світлані, Юлі, музикантам. Ларисо Миколаївно, за ваше вміння, турботу, що Ви злагоджено з бригадою своєю робите для нас свято – наше велике Вам спасибі! Бажаємо Вам щасливих і довгих днів життя, здоров’я побільше, і щоб було більше таких людей, як Ви, у нашому суспільстві. За турботу, доброту, любов до своєї професії повара Ви достойні найпрекраснішого, що є в житті. Хай Бог милосердний з високого неба дарує усе чого тільки треба. А Матінка Божа, Цариця свята, дарує щасливі і довгі літа. Бережи Вас Господь.

З повагою Алла Андріївна Швець, Любов Іванівна Романюк та Марія Олександрівна Маринченко
№42 від 19 жовтня 2013 р. Категория: Люди і час | Просмотров: 354 | Добавил: Zamkova | Теги: Острог, Іван Глушман, ресторан Рікос, Лариса Хазієва | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]