Неділя

19.05.2019

23:54

zg_ostroh@ukr.net, або zg_ostroh@i.ua
тел. 036-54-2-26-04
+38-097-500-20-81, 095-87-95-277 або 093-840-10-72

Передплата на газету "Замкова гора" не закінчується ніколи! (для ознайомлення натисніть мишкою)

Сторінка "Домашні секрети"

Секрети грошей або чого нас «забули» навчити в школі

Навіщо потрібно знати закони грошей? Їх незнання не звільняє від бідності!..


Закон №1.

Заплати самому собі. Не зовсім зрозуміле правило? Нічого дивного, адже в давнину це було засекречене знання. Перший, найважливіший закон грошей каже: «Спочатку заплати самому собі!» Ще в Древньому Вавилоні знали, що собі треба заплатити, щонайменше, десяту частину від свого доходу, адже: «Гроші завжди будуть приходити до того, хто з будь-якого свого доходу відкладає десятину!» Саме ці гроші допомагають вистояти і розвинутися в часи економічної скрути. Саме ці кошти в майбутньому дозволяють робити те, що вам подобається, і допомагати близьким замість банально їм співчувати. Пам’ятайте, що не грандіозні доходи в невизначеному майбутньому зроблять вас багатими, а щоденні невеликі кроки, які слід розпочати робити уже сьогодні.

Створення власного капіталу – одне з найзахоплюючих занять, особливо якщо ви знаєте, для чого він потрібен. Для початку вам треба взяти листок паперу, ручку і описати всі свої цілі, їх вартість і дату, коли ви хочете їх отримати, а потім прорахуйте до них найкоротший і найвигідніший для вас шлях.


Закон №2.

Віддай борги! Ваші кредитори завжди будуть задоволені, якщо з будь-якого свого доходу віддасте їм одну п’яту, тобто 20%. Якщо все ж таки плануєте брати кредит – виплати по ньому не повинні перевищувати 20% від вашого сімейного бюджету. Якщо боргів немає – 20% платіть собі, щоб уникнути боргів в майбутньому.


Закон №3.

Гроші повинні працювати. А не лежати вдома. Рухатись, приносити нові гроші. Гроші можуть працювати на вас цілодобово, 24 години на добу і 365 днів на рік, і тоді ви їх господар, а вони – ваші слуги. В жодному разі не може бути навпаки. Адже відома давня приказка говорить: «Гроші – хороший слуга, але поганий господар». Інвестувати свої гроші краще за порадою професіонала, який надасть вам професійну пораду по вибору найнадійнішого і найвигіднішого місця роботи для ваших грошей.


Закон №4.

Той, хто слухає махінаторів, які обіцяють надприбутки – втратить все! Ця істина вже не раз була перевірена людьми, а, можливо, і вами особисто, коли бажання швидко заробити призводило до банкрутства, або ж, в кращому випадку, втрати грошей.

Щоб такого не повторилось, закликаємо уважно читати всі угоди, які ви підписуєте, і дотримуватись викладених вище законів.

При дотриманні цих простих і зрозумілих правил, проблеми із грошима підуть з вашого життя!

 

 

Які сусіди на городі найкращі

Рослини, як і люди, бувають сумісні й несумісні, і ви напевно вже помітили, що поруч із одними грядками овочі дають чудовий урожай, а поруч із іншими – марніють і хворіють. Крім того, правильно підібрані культури можуть захистити не тільки від шкідників, але й від непогоди, вітрів, стимулювати ріст і плідність один одного. Отже, яких сусідів краще вибирати при висаджуванні грядок?

Для всіх сонцелюбивих і тих, хто боїться протягів (наприклад, огірків), кращими сусідами є бобові. Вони утворюють захисні стінки й захищають ділянку від кротів. Ці шкідливі гризуни не переносять бобові культури. Помітивши, що кротячі ямки з’являються в саду, посадіть під деревами кілька високорослих кущів квасолі – і ваш садок більше не буде поритий. Для того, щоб бобове «сусідство» було ефективним, обсадіть рослини, які хочете захистити, кількома рядками квасолі, бобів, гороху, з міжряддями близько 20 см. А на торішніх грядках, де росли бобові, добре посіяти моркву, буряк, ріпу, огірки або помідори: ці культури часто вражає дротяник, але він не нападе на ділянку, де росли бобові.

Гарним сусідом для багатьох овочів є шпинат. Він виділяє сапоніни – речовини, що сприяють поглинанню рослинами живильних речовин із ґрунту. Завдяки цьому сусідству добре себе почувають буряк, картопля, помідори, перець, баклажани і бобові. При спільних посівах листових овочів із часником або хріном відбувається підвищення вмісту в їх зеленій масі вітаміну С.

Більшість шкідників намагаються «обходити стороною» кріп. Висіявши його між рядками, ви також захистите свої овочі. Але із кропу вийде не тільки відмінний «охоронець» – він також привабить до овочів корисних комах-запильників, тому всі овочеві культури, які потребують запилення, знайдуть у ньому ідеального сусіда.

Хто з городників не зіштовхувався із проблемою нападу на посіви буряка, редиски, капусти попелиць. А для того, щоб запобігти такій навалі, досить висадити між рядками цибулю. Вона також захистить від кліщів смородину й суницю, але в цьому випадку додайте до рядків цибулі ще й часник.

Всі види культурної капусти (білокачанна, кольорова, броколі, брюссельська, листова, декоративна) чудово уживаются з багатьма іншими овочами. Як бажаних сусідів до них можна підсаджувати буряк, селеру, огірки, цибулю, картоплю й шпинат. Але не варто вирощувати їх поруч із такими культурами як кріп, квасоля й суниця. Картоплю для підвищення врожайності краще висаджувати поблизу бобів, кукурудзи й капусти. Перцева м’ята позитивно діє на ріст і розвиток петрушки. Огіркам сприяє посів поруч із бобами, кукурудзою й горохом. Помідори треба саджати поруч із цибулею, спаржею, морквою, петрушкою або огірками. Цибулю бажано висаджувати поблизу буряка, моркви, й різних видів капусти

Багато овочів також люблять сусідство з білою редькою. Щоправда, у цьому правилі є деякі винятки, наприклад, огірки. Кущова квасоля добре уживается з картоплею, огірками, кукурудзою, селерою й суницею. Квасоля звичайна добре росте, перебуваючи поруч тільки з кукурудзою й редисом. Кукурудзу бажано сіяти поруч із картоплею, гарбузом, огірками, бобами й горохом. Горох найкраще сіяти поруч із морквою, ріпою, огірками, кукурудзою й бобами. Морква, пастернак, петрушка, селера люблять сусідство часнику, ріпчастої цибулі, цибулі-порею. Крім того, часник добре діє на малину, до того ж захищає її від деяких шкідників. Гарбуз можна висівати поряд з капустою, картоплею, цибулею, морквою або буряком (при цьому розміщають його або по краях грядки, або смугами: кілька рядків гарбузів – інша культура – кілька рядків гарбузів).

Корисними сусідами можуть бути не тільки городні культури, але й квіти: чорнобривці відганяють суничного довгоносика, а нагідки зменшують захворюваність фузариозом. Також відганяють шкідників, таких як пацюки і миші, квіти чорнокореня, а дика горобина, або блощичник – шкідливих комах і мурах. Більшість ароматичних трав, таких як лаванда, бурачник, шавлія, іссоп, петрушка, кріп, чабер, чебрець, майоран, ромашка позитивно впливають майже на всі овочі.

 

 

Рецепти смачного

Триває Великий піст, коли заборонено вживати їжу тваринного походження. Але на Благовіщення та Вербну неділю дозволяється деяке послаблення – можна готувати рибу. Пропонуємо господиням підбірку цікавих пісних страв, які урізноманітнять ваше меню. Усі рецепти готувалися дома працівниками нашої редакції, рекомендуємо, це смачно.

 

Суп з рибними фрикадельками

Овочевий, рибний бульйон або просто вода – 1,5-2 л; філе риби (хек, минтай) – 400 г; манка – 1 ст. ложка; картопля – 4-5 шт.; морква – 1 шт.; цибуля зелена – 2 шт.; зелень – за смаком; сіль – за смаком; приправи – за смаком або лавровий лист і перець горошком.

Для рибного бульйону використовуємо голови і хвости будь якої риби.

Картоплю наріжемо кубиками, а моркву – дрібними шматочками. Зелень і цибулю подрібнити.

Філе риби прокрутіть на м’ясорубці, посоліть, додайте манку. Добре вимісіть і мокрими руками зробіть фрикадельки. Дайте трохи постояти аби набухли.

У киплячу воду або бульйон кладемо картоплю з морквою і варимо 10 хвилин.­

Потім фрикадельки. Варимо суп з рибними фрикадельками 15 хвилин.

Солимо, додаємо приправи і зелень.

Нехай смакує!

 

Плачинди з пісного тіста з картоплею

Для тіста: борошно – 3 склянки; олія – 3 ст. л.; сіль – 1 щіпка; вода (крутий окріп) – 1,5 склянки.

Для начинки: картопля – 800 г; цибуля ріпчаста – 1 шт.; сіль; перець.

Для смаження: олія – скільки піде.

Приготування.

1. Закип’ятити чайник. Борошно просіяти. Зробити тісто на окропі. Для цього в борошні зробити заглиблення, влити олію, додати сіль. А потім тонкою цівкою влити окріп, який щойно закипів, постійно помішуючи, щоб не було грудок. Вимісити тісто. Залишити під рушником на 20 хвилин.

2. У цей час зробити начинку. Картоплю і цибулю почистити і помити. На великій тертці натерти сиру картоплю. Подрібнити цибулю. Скласти в миску цибулю і картоплю. Посолити і поперчити. Все змішати

3. Розділити тісто на 4 частини. Розкачати тісто, але краї розкачайте тонше, ніж середину.

Зробити на колі по краям 8 надрізів (вийде щось у вигляді ромашки з пелюстками), в середину покласти картопляну начинку, а потім пелюстки загортати у середину, повністю закрити ними начинку. Перевернути плачинду товстішою стороною донизу і трохи, аби не розірвати тіста, розкачати качалкою.

4. Розігріти сковороду, налити 30 г рослинної олії. Викласти на сковорідку з розігрітою олією плачинду загорнутою стороною донизу і обсмажити з двох сторін ( 5-6 хвилин) на середньому вогні до золотистого кольору.

5. Так посмажити всі плачинди, готові скласти в стопку. Краще смакує теплими.

Бананове морозиво (пісне)

Потрібно: банани – 5-6 шт.; цукрова пудра (можна замінити медом) – 1-2 столових ложки (за смаком); сік лимону – 1 столова ложка.

Приготування. Банани очистити, нарізати кружальцями, скласти в контейнер і заморозити (близько 4-6 годин). Заморожені банани перекласти в блендер. Додати цукрову пудру і сік лимона. Збити в блендері до однорідної консистенції.

Порада 1. Спочатку бананова маса буде крупчастою, неоднорідною, але при подальшому збиванні вийде однорідне гладеньке бананове пюре.

Порада 2. За бажанням, разом з бананами можна подрібнити в блендері і горіхи. Також можна додати трохи кокосового молока. А для непісного варіанту трохи молока або вершків. Перекласти збиту масу в пластиковий контейнер і покласти в морозилку на 3-4 години.

Порада 3. Щоб морозиво вийшло більш однорідної консистенції і без кристаликів льоду, його можна протягом перших двох годин заморожування двічі збити міксером або занурювальним блендером.

Ложкою для морозива, змоченою в гарячій воді, зробити кульки і розкласти бананове морозиво по креманках.

 

Шановні читачі, ми знаємо, що всі ви вправні господарі і господині, і, як правило, у кожного знайдеться щось цікаве, якісь секрети, а,  може, й не секрети, а просто досвід, яким можна поділитися. Тому пропонуємо рубрику «А я роблю це так». Пишіть нам про все: як ведете своє господарство, як вирощуєте ті чи інші рослини, як боретеся з шкідниками, що цікавого подаєте до столу, як піклуєтеся про своє здоров’я. Наприклад, наших читачів цікавить, чи вживає хтось в їжу пророщене зерно, як його вживати, і чи відчуваєте якісь зміни. Багато запитань по лікуванню продуктами бджільництва тощо. Діліться своїми надбаннями, адже знання даються нам для того, аби ми дарували їх іншим, щоб ваша мудрість продовжувалась в наступних поколіннях і несла в світ добро.

Сторінку підготувала Людмила КОЗАК

Просмотров: 371 | Добавил: Zamkova | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]